25-09-06

Berlijn - Tom's part

Groots! Zo heb ik mijn eerste marathon ervaren. De Duitsers kennen er wel wat van om zulke events te organiseren: alles was tot in de puntjes voorbereid: start, aankomst, bagageplaats, massage. Top!

Wat betreft mijn eigen gevoel:  uitspraken zoals "De marathon laat zich niet zomaar temmen", "emotioneel", "zwaar!" schieten me door het hoofd.

De ochtend van de marathon om 5 uur opgestaan om me te goed te doen aan een pasta-ontbijt. Rustig de tijd genomen om te douchen en ons voor te bereiden (meerdere bezoekjes aan het kleine kamertje) om vervolgens naar de start te vertrekken. Daar is het al enorm druk, en ik moet als snel de wegen met Pi scheiden, gezien hij in box C staat en ik bij de beginners in box H, we spreken tevergeefs af om na de aankomst terug samen te komen.

 

Na enige tijd in de box gestaan te hebben komt de "massa" eindelijk in beweging. 300m verder verlaat ik toch even het parcours om nog maar eens de dichtsbijzijnde boom van water te voorzien. Ik heb er zin in: de benen zitten goed, het hoofd is fris, maar: wat een hitte zo vroeg in de ochtend al. Het zweet breekt me onmiddellijk uit en ik besef dat het nodig zal zijn bij elke drankpost goed te bevoorraden. Jammer wel dat ik helemaal achteraan moet starten, want hier is het nog erger dan bij de 20km van Brussel: meer dan 40000 deelnemers lopen me voor de voeten, en de eerste kilometers lijken we wel stil te staan. Mijn bedoeling was de pacers van 3u45 op te zoeken en daar mee te lopen, maar ik besef al snel dat dat een kwasi onmogelijk opgave is.

 

Vanaf km 7 ongeveer kan ik eindelijk min of meer mijn eigen tempo lopen (ook al blijven er op gans de omloop mensen me voor de voeten lopen). Het gaat prima en ik neem onderweg tal van fotootjes van de mensen om me heen, van mezelf, van de Duitse cultuur. Ja, ik wil ook wel een leuke herinnering aan mijn eerste en heb een mini cameraatje meegenomen.

Halfweg zit ik nog steeds een 3-tal minuten achter op het beoogde schema en ik besluit niet naar de tijd te kijken, maar gewoon te lopen en te genieten. Het gaat nog steeds goed en ik schrijf snel een sms'je naar ons Stefanie en Constance (yep, die gsm had ik ook bij - voor het geval ons tweede kindje zou besluiten ietwat vroeger tevoorschijn te komen). De zon broeit nu fel en ik heb spijt dat ik geen zonnecreme heb meegebracht. Aan km 25 zie ik de eerste mensen afhaken: stappen aan de kant, gaan zitten, stretchen,... ja en de "marathon" moet nog maar echt beginnen. Aan km 30 krijg ik plots een zeer onaangenaam gevoel in de kuiten,... dedju ik ga hier toch geen kramp krijgen zeker? Ik moet noodgedwongen het tempo ietwat laten zakken.

Links en rechts zie ik steeds meer mensen die vertragen of beginnen stappen, maar ik denk bij mezelf: deze marathon LOOP ik uit. Ik kijk ook goed uit rondom mij of ik geen kleine dwerg met een zwarte baard en een ferme hamer zie staan. Gelukkig is hij bij mij niet langsgekomen. Km 35: dit is het punt waar ik van de coach een beetje mag versnellen als ik nog fris zit .... no way dus; alles begint pijn te doen. Geen krampen, maar gewoon pijn. Ik begin ook lichtjes hoofdpijn te krijgen, waarschijnlijk van de felle zon.... Km 37,5: nog 5 kilometerkes, maar wat een kilometerkes. Het tempo begint te zakken, maar ik kan toch nog een gemiddelde van zo'n 10km/h aanhouden. Nog meer pijn.

Km 40: De psychologische opkikker: er staat geen 3 meer, maar een 4 nu... nog 2,195km afzien.

Km 41: de spieren doen nog steeds pijn, maar ik zie in de verte al de zuilen van de "Brandeburger Tor", het kan me niet meer schelen. Ik pers eruit wat er nog uit te persen valt. Mijn mp3 speler zet ik af. Ik wil genieten van het publiek dat me vooruitstuwt. Ik hoor nu ook de muziek van de aankomst "John Miles - Music". Wooooowww, ... chilll!!! Ik krijg kippevel overal. Een moment om nooit te vergeten. Met de laatste krachtinspanning sleur ik mijn afgematte lichaam over de streep en dan .... rust! Even uitblazen, maar niet gaan zitten. Genieten:  lekkere bananen en een glaasje verdunde rebull (ik weet niet of dat zo gezond is, maar de sportdrank en het water van onderweg kwamen er langs mijn oren uit.)

Ik kijk naar de tijd die ik afgeklokt heb: 3u55'30" .... yes! Mijn eerste marathon en al onmiddellijk onder de 4 uur! De 3u45 vooropgestelde tijd, daar denk ik niet meer aan. Ik geniet gewoon! Fantastisch!

 

Loopgroet, Tom.

 

PS:

Officiele gegevens:

Nr: 5761

Overall plaats: 9159

Nettochiptijd: 3:55:29 (weerom slechts 1s afwijking met mijn eigen opgemeten tijd)

Tussentijden:

5km: 00:29:34

10km: 00:56:41/00:27:07

15km: 01:23:20/0:26:40

20km: 01:50:11/0:26:51

25km: 02:17:03/0:26:52

30km: 02:44:11/0:27:09

35km: 03:12:03/0:30:26

40km: 03:42:28/0:30:26

 

Tijd/km: 05:34

Snelheid: 10,75km/h

14:48 Gepost door Tom|Tom|Pi in Algemeen | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Commentaren

Proficiat ! Gefeliciteerd met je debuut-marathon : en direct al onder de vier uren.
Knap gelopen en goed gedoseerd !
Dat smaakt naar meer : op naar de volgende !

Gepost door: frank spencer | 25-09-06

PROFICIAT!!! woohoo, keigoe gedaan Tom!! Leuk verslag ook. Knap dat je direct onder de 4uur kon duiken. En aan je tussentijden te zien heb je niet echt véél verval gehad hé. Geniet nu maar effe lekker na!

Gepost door: Ruthje | 25-09-06

Super Een dikke proficiat, knap gedaan. Geniet maar van je roes .. op naar de volgende !!!

Gepost door: Edith | 25-09-06

proficiat Tom Het was erg leuk om je verslagje te lezen. Een debuut om van te dromen.

Gepost door: DijleLoper | 26-09-06

Goed en slim Wat goed. Proficiat. Uit jouw verslag kan ik afleiden dat je dezelfde ervaring gehad hebt als ik.En ondanks de pijn zag je ook het plezier in het uitlopen i.p.v. uitstappen van de marathon. Goed gedaan. Goede beslissing op geen tijd na te streven na die 30 km, dat zou misschien fataal geweest zijn.

Gepost door: Christophe | 26-09-06

knap werk eerste marathon en helemaal gelopen , knap werk !!

Gepost door: roadrunnerke | 26-09-06

lap erop Ook dikke proficiat met je prestatie, mooie tijd en nog genoten ook. Ik speel ook reeds een tijdje met het idee om een minifototoestel mee te nemen in november, lijkt me leuk!

Gepost door: DavidL | 03-10-06

De commentaren zijn gesloten.