14-06-06

De marathon...

Zoals geweten liep ik zondag de marathon in Edinburgh. Wat mss niet geweten is, is dat er ook daar een kleine hittegolf heerstte. Het bleek daar nog wat uitzonderlijker, wat maakte dat iedereen onmiddellijk in bloot bovenlijf begon rond te lopen int stad. Ongelofelijk mooi trouwens, Edinburgh (de gebouwen dan ;-)), vol sfeervolle pubs nu in het teken van de wereldbeker natuurlijk. De warmte op de race-day anticiperend, kocht ik bij aankomst (zaterdag) zonnecreme.

Nu hoe het verliep: Zonnecreme aangebracht, wat druivesuiker voor op mijl 6 (de energiedranken werden pas uitgereikt na mijl tien), en mijn rugzak voor na de wedstrijd op mijn rug stapte ik naar de start, waar alles piekfijn georganiseerd was. Nog even naar het toilet en dan plaatste ik me in de box voor een tijd tss de 3u en 3u30.

In het begin liep het redelijk moeizaam, nogal stramme benen eigenlijk en al een beetje het gevoel dat ik terug naar het toilet moest ;-) Ik hield mijn tijd goed in het oog om een overmoedige start te vermijden, dit bleek niet gemakkelijk, ten eerste stonden de aanduidingen in mijl en ten tweede stonden ze niet echt op de juiste plaats. na een tiental mijl had ik evenwel het goede ritme te pakken, mijn benen voelden beter maar ik moest nog steeds naar het toilet. Halverwege kwam ik door op 1u31m20s, zoals gepland vermits het eerste deel bergaf ging en het tweede deel wat bergop had ik me voorgenomen dit tempo te lopen (zeker niet sneller) zodat ik nog omhoog zou geraken op het einde. als ik me echt nog fris zou voelen op km 34 kon ik dan nog versnellen. Ik geloof echt dat je je in de eerste 30 km van een marathon echt niet mag pijnigen, genoeg tijd daarvoor in de laatste 12 ;-) Bijgevolg bleef ik wat reserve houden en liep ik samen met iemand een redelijk tempo, de overige deelnemers begonnen blijkbaar al wat te buigen onder de hitte en kozen een lichtere pas. Ergens rond mijl 18 of 19 heb ik mijn metgezel achtergelaten, ik moest nu echt wel nodig naar het toilet en er waren nog 8,2 mijl te gaan, bovendien begon mijn compaan wat te vertragen. Vanaf dan was het afzien, ook de benen hadden hun beste tijd gehad. Gelukkig was er het uitbundige publiek, nog nooit kreeg ik zoveel toejuichingen ('you're looking good!', 'come on', ...), alsof ze speciaal voor mij waren gekomen (eigenlijk is het eerder omgekeerd). Mijn benen stonden op springen vanaf mijl 22 maar ik hield het tempo redelijk constant, volop de rest inhalend, het ging vanaf dan lichtjes bergop, rond mijl 24 heb ik nog serieus afgezien, ik dronk immers vanaf mijl 20 niet meer omdat ik vreesde dat ik het dan echt niet meer zou kunnen ophouden. de warmte was echter onverbiddelijk en dus moest ik bij momenten toch even inhouden. Zo bleef ik nu en dan een stukje bij iemand lopen, eens de laatste mijl kon ik mij herpakken en draafde recht naar de finish, waar ik het publiek nog wat oppepte (ik wist blijkbaar niet meer waar ik het had) met een ongelofelijk geroep en geklap tot gevolg. de klok sloeg dan 3u04m35s
Kortom, het was onbeschrijfelijk, ik was als het ware in extase aan de finish, mss zit de zon daar wel voor iets tussen? Al denk ik dat het eerder de aanmoedigingen van het mooie publiek onderweg en aan de finish zullen geweest zijn in combinatie met de extreme vermoeidheid natuurlijk. Een paar uur later kon ik vaststellen dat de zonnecreme toch niet voldoende was geweest, wat begrijpelijk is als je zoveel zweet natuurlijk. Mijn schouders waren er erg aan toe... buiten dat en wat pijn aan de rechtervoet liet de marathon niet veel sporen na, het bleef puur nagenieten.

Nu glunder ik nog na, ik keer er zeker nog terug, een aanrader!!
tot schrijfs, woudloper pi

18:19 Gepost door Tom|Tom|Pi | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Commentaren

megaprestatie !!!!!! dit is een megaprestatie onder extreem zware omstandigheden , amai wat een tijd en dan nog op uw ongemakken doorlopen alsof het nog niet lastig genoeg was zo !!!!! Cool man , keep up the good work . In betere weersomstandigheden zat je waarschijnlijk onder de 3 uur .

Gepost door: roadrunnerke | 14-06-06

Waaaaww .... Stevige tijd ... ja ik wist het al iets langer, maar ik moest natuurlijk de eer aan Pi laten zijn fantastische tijd bekend te maken.
Hopelijk gaat het nog harder knallen in Berlijn. Voor mij zal het dan mijn *slik* eerste marathon zijn. Tegen dat ik dan aankom heeft Pi misschien al een leffe achterover gekapt... Doe me eraan denken dat we een paar fleskes meenemen in de auto he Pi.
Jaja mensen, geloof me maar: dit zal niet het laatste zijn wat we van Pi horen.
By the way: ik ben vandaag een paar nieuwe schoenen gaan halen in de "watermolen sport" en ik moet u ook nen dikke proficiat doen van de eigenaar. So here'e comes: PROFICIAT.

Greetz, TCRunning.

Gepost door: Tom | 15-06-06

Knappe tijd!!! Om jaloers op te zijn. En in die omstandigheden... chapeau!

Gepost door: Wim | 15-06-06

Top! Niet al te beste omstandigheden en zo'n tijd... heel knap man!

Gepost door: DavidL | 15-06-06

en een marathon uilopen is al zwaar... Amaai. Wat kan ik daarop zeggen. Ik ben nog maar piepklein daarbij vergeleken. Toen ik met lopen begon, half augustus vorig jaar, stelde ik als doel de marathon te lopen binnen de 3 uur. Nu, midden in mijn zware voorbereiding op mijn eerste marathon, besef ik hoe zwaar dat zal zijn. Loodzwaar dus. Het zal niet voor de eerste jaren zijn. Dus, reken maar dat ik jouw prestatie naar waarde weet te schatten. Dit is echt topklasse onder liefhebbers. Proficiat. En bij andere weersomstandigheden lukt die kaap van 3 uur zeker. Tot de volgende misschien? Voor mij zal dat de marathon van Brussel zijn op 27 augustus.

Gepost door: Christophe | 15-06-06

schitterend .. Prachtig gedaan, ondanks de mindere omstandigheden, weer en andere

Gepost door: Edith | 15-06-06

Mooi verslag Proficiat met je marathon-indeling : de eerste dertig op "cruise control" en op het eind de lijken oprapen.
In normale omstandigheden duik je ongetwijfeld onder de magische drie uren.
Inderdaad, we hebben het laatste van Pi nog niet gelezen.

Gepost door: frank spencer | 17-06-06

De commentaren zijn gesloten.