28-11-05

Update

Eventjes updaten:
Vorige week niet echt veel tijd gehad, om te bloggen althans, want het lopen kon ik toch niet achterwege laten. Ben eindelijk terug op een schema van zes trainingen geraakt, waardoor mijn weektotaal natuurlijk weer de hoogte in gaat (bijna 60km vorige week). Gisteren rustig een 40-tal minuutjes in het zoniënwoud gaan lopen. Vandaag idem, maar dan 60'. Ik heb me voorgenomen niet meer te "experimenteren" in de duurlopen. Wat ik namelijk nogal vaak deed, was in de duurlopen een periode van "wat gas bijgeven" inlassen. Via via (Pi ;)) heb ik echter vernomen dat het experimenteren de trainingen niet altijd ten goede komt. Dus vanaf nu: duurloop=AHR<160bpm. De snelheid komt wel in de andere trainingen aan bod! Ik heb me er tot hiertoe aan kunnen houden (duurloop vrijdag: 148bpm, vandaag: 152bpm). Ik denk dat het ook beter is om de spieren, pezen en gewrichten wat rust te gunnen.
Deze week zal weer een zware (werk)week worden. Hopelijk kan ik me aan mijn trainingsschema houden, al zal dat woensdag en donderdag moeilijk worden, gezien ik dan twee dagen naar Nederland moet voor 't werk.
Afgelopen zondag ben ik eens naar de Makro gaan kijken en heb me reeds een beetje loopkledijk aangeschaft (ja, ja, de kerstgekte begint al toe te slaan ;)). Twee loopbroeken (tights) en een bijpassend vestje. Ik ben er ondertussen al tweemaal mee gaan lopen en moet zeggen ... het loopt zálig! Lichte kledij, voldoende warm en er komt bijna geen wind door. Nu nog wachten op mijn nieuwe schoenen. Ciao!

18:17 Gepost door Tom|Tom|Pi | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

22-11-05

Kort

Zondag: +/- 7.5km, 40'; 't was koud, het lopen ging initieel wat stroef.Maandag: +/- 11.2km, 60'; (d)uurloopje op de piste (wegens te weinig tijd om in het bos te gaan lopen). Dat was nog eens een kwaliteits-duurloopje, t.t.z.: de hartslag binnen de voorafopgestelde grenzen gehouden, goede ademhaling, goede benen.
Allez, tot de volgende he ;)

[Ik heb jammer genoeg nog steeds niet veel tijd op overschot]

10:05 Gepost door Tom|Tom|Pi | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

19-11-05

Duurloop met mijn lieve schat

Gisteren: +/- 15km, 90'
Gisteren een 90' duurloop gedaan op het nieuwe parcours, samen met Stefanie (op de fiets) aan mijn zijde. Dat was wel plezant dat ze meefietste, al was het wel redelijk zwaar: berg op is met de fiets zwaarder dan te voet denk ik. We waren vertrokken vanaf Jezus-Eik (onze woonplaats) via het bos naar Tervuren en daar dan nog een toerke rond de vijver gedaan. Prachtig was dat! Bovendien is het een beetje een afwisselend parcours dat ongeveer 2/3 in het bos is en 1/3 op geasfalteerde weg. Goed dus om een beetje te wennen aan verschillende ondergronden (toch ook belangrijk als ik de marathon wil lopen). Het weer was ook super! Wel een beetje koud, maar daar heb ik weinig of geen last van.
's Morgens was ik samen met Pi, zijn zus, en Tom D. naar de sportwinkel in Overijse gegaan om schoenen te gaan testen en ons loop-profiel eens op te stellen. Blijkt dat ik lichte overpronatie heb (naar binnen kantelen van de voeten). Gelukkig hebben mijn huidige loopschoenen een stevige tussenzool, waardoor ik hier nog niet veel last van heb ondervonden. Het paar schoenen dat onder de kerstboom komt te liggen zullen wel aangepast zijn aan mijn voeten, t.t.z. het model GT2100 van Asics. Daarnaast nog wel mooie kledij en atributen gezien in de winkel. Hmmm mijn kerstlijstje zal mooi gevuld zijn! 's Avonds nog samen met Pi en een boel andere vrienden pannekoeken met chocolade gegeten, lekker!

Kleine verandering in mijn schema: vandaag en morgen omgewisseld.

14:06 Gepost door Tom|Tom|Pi | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

17-11-05

Herstel

Maandag: 20-tal minuutjes heel rustig gelopen, +/- 3.5km afgelegd
Dinsdag: Rustdag
Woensdag:
(+/-9.5km)(+/-50:00)(AHR 155bpm)(05:15/km)(80.8 kg)
Aah, zalig toch zo in het bos gaan lopen! Zeg nu zelf, als je het fotootje hiernaast bekijkt, krijg je toch gelijk goesting om te gaan wandelen/lopen? Normaal stond er gisteren een 30 minuten herstelloopje op het programma, maar het zijn er dus 50 geworden. De reden daarvoor is tweevoudig: enerzijds voelde ik me al voldoende herstel en hunkerde ik naar een wat langer bosloopje. Anderzijds wou ik toch al eens een stuk (+/- 2/3) van mijn nieuw uitgestippeld parcours voor de lange duurloop uittesten. Vrijdag gaat Stefanie immers meefietsen als ik mijn duurloop doe. Het parcours lijkt me wel geschikt om met de mountainbike over te rijden, al zal mijn lieve schat wel een tandje moeten bijsteken in de berg-op-jes (vooral de terugkeer is hoofdzakelijk berg op)! Maar zoals ik al zei: lopen is echt genieten geworden! Allez, tot de volgende hé ;)

09:12 Gepost door Tom|Tom|Pi | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

14-11-05

Kasterlee

(Halve Marathon)(01:47:14)(AHR 176bpm)(05:10/km)(81.0 kg)
Héhé, ben ik even content dat alles goed is verlopen!
Prachtig weer, uitstekende temperatuur, goed geslapen! Alles leek goed te zitten en (bijna) alles zat ook goed.
Bijna?
Welja, laat ik even bij het begin beginnen:
Zondagochtend opgestaan om 6:05, rustig de tijd genomen om een douchke te nemen en me klaar te maken. Vervolgens een goed bord pasta naar binnen gespeeld (hmm, een echte aanrader voor vroege vogels :)). Kusje gegeven aan mijn Stefanie en Constance (voor Constance was het er eentje in gedachten, want ik wou ons kleintje niet wakker maken.) Vervolgens Pi gaan ophalen en vertrokken richting Kasterlee.
Daar aangekomen nummers opgehaald, nog even wat gewicht gelost :), en begonnen aan de opwarming. Van zenuwen had ik nagenoeg geen last, dat was wel fijn. Om 10u volgde het startschot.... PANG! En we waren weg.
De eerste 15 minuten hield ik me zoals gepland een beetje in, hartslag onder de 158 houdend. Velen staken me in dat eerste kwartier dan ook voorbij. Later heb ik ook velen teruggezien, beter iets te traag starten dan iets te snel is dan ook de boodschap voor velen. Na iets minder dan 15 minuten voelde ik dat alles vlot verliep en ik besloot het tempo lichtjes te verhogen. Onmiddellijk ging de hartslag mee de hoogte in tot zo'n 177bpm. Dit was iets hoger dan initieel gepland, maar gezien ik voelde dat het allemaal goed zat besloot ik het tempo aan te houden. Bovendien had ik Pi naast mijn zijde, die me wel de nodige woorden van moed zou inspreken moest ik enig verval vertonen. Iets na km 4 gebeurde het... een plotse pijn in mijn linkerknie (vandaar: bijna alles zat goed)! Nondedjol, ik dacht onmiddellijk aan Koen die in Etten-Leur moest opgeven vanwege een knieblessure. Gedurende de komende 5km blijft de pijn in mijn knie aanwezig, soms wat straffer, soms wat minder. Ik breng Pi op de hoogte, maar we blijven het (goede) tempo toch aanhouden. Gelukkig mindert de pijn naarmate we km 10 naderen en vanaf km 11 is het voorbij! Misschien is het ook omdat Bob ons daar plots staat aan te moedigen! Geweldig Bob! Bedankt! Oef, net op tijd, want de tweede helft van het parcours blijkt een stuk zwaarder dan de eerste. Waar het eerste stuk voornamelijk door het vlakke land ging, speelt het tweede deel zich praktisch volledig af in het bos, met bijbehorende klimmen, afdalingen, boomstronken en mulle zandstroken. Gelukkig hebben we ons niet geforceerd in de eerste helft! Vanaf km 14 besluit Pi (zoals op voorhand afgesproken) een tempoversnelling door te voeren. Hij moedigt me nog even aan en dan ... zoef! Weg is hij. Ongelooflijk toch, welke tempoversnelling hij daar even doorvoert. De lopers die hij inhaalt moeten toch even perplex hebben gestaan. De volgende 7.0975 sta ik er dus alleen voor. Ik blijf hetzelfde tempo aanhouden al wordt het tegen het einde toe toch wel zwaar; zeker de sterke klim gevolgd door de strook mul zand rond km 16-17. Rondom mij zie ik de lopers afzien (mezelf incluis), nog 3km... ik denk in mezelf da's nog 2 toerkes rond de vijver van het Terkamerenbos! Tempo volhouden! Nog 1km... da's nog 2,5 toerkes rond de piste,... dan zie ik plots Pi in de verte, hij staat klaar met zijn digitaal cameraatje. Even het zweet afvegen, mijn mooiste glimlach tevoorschijn toveren, ... klik! Het staat op de gevoelige plaat ;) Dat is een mooie herinnering. Uiteindelijk finish ik in 1u47'14". Een fantastisch gevoel! Een mooie herinnering! Een mooie dag! Wauw, hier doe ik het voor!

Vandaag heb ik weinig tot geen last van stijfheid. Een teken dat mijn gemiddelde hartslag toch goed zat, gezien ik nauwelijks in verzuring ben getreden. De komende drie dagen zullen toch dagen van herstel worden. Straks 20 minuutjes loslopen, morgen rust en woensdag 30 minuutjes loslopen.

Bedankt nogmaals Pi, Bob en alle supporters en marathonliefhebbers! Op naar de volgende!

09:58 Gepost door Tom|Tom|Pi | Permalink | Commentaren (13) |  Facebook |

12-11-05

Ik ben er klaar voor

Vandaag zoals gepland nog even 20 minuutjes gaan loslopen (traag tempo). Het weer is zalig nu! Geen regen, temperatuur OK, grond niet te nat. En bovendien kan ik tegenwoordig GPS ontvangen in het bos, doordat het bladerdak al sterk uitgedund is. Als er niets veranderd, zal het morgen een mooie wedstrijd worden! Bedankt trouwens voor alle reacties en de morele steun. Pi: blij te horen dat alles nog OK is! Ik kijk echt uit naar morgen! Vandaag nog op tijd gaan slapen, morgen op tijd opstaan voor een spaghetti-ontbijt en dan ... richting Kasterlee! Cya tomorrow!

13:53 Gepost door Tom|Tom|Pi | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

10-11-05

k kon het niet laten

Tsja, ik kon het echt niet laten en ben nog even naar het zonienwoud gegaan voor een kleine 40' loopje. Dit is echt ontspannen voor mij. Even alleen in het bos met enkel de bomen en de wezentjes van het bos. En dan het ritme van mijn passen en het ritme van mijn hart. Zalig gewoon. Maar nu toch rusten tot zaterdag, dan even loslopen om zondag volledig uit de bol te gaan.

En euh, Pi ... niet te fel "ontspannen" vanavond hé, ik heb je zondag nog nodig hoor ;).
Greetz,

Tom.

17:43 Gepost door Tom|Tom|Pi | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Mijn nummer in kasterlee

Voor de nieuwsgierigen: Ik zal in kasterlee met het nummer 42 lopen. Leuk nummer als je weet dat de hele marathon 42.195 km bedraagt. Maar dat zal voor volgend jaar zijn.

15:36 Gepost door Tom|Tom|Pi | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Nog enkele dagen

Gisteren en eergisteren een goede training afgewerkt, zoals gepland. Dinsdag wel met lichtjes "zware benen", maar dat zal misschien zijn tengevolge van de lange rustperiode. Gisteren was het een dikke 40 minuten "rustig lopen". Ik heb in het midden een tiental minuten gelopen aan het tempo dat ik gepland heb voor zondag, dit verliep zeer vlot dus ik verwacht initieel geen moeilijkheden. Maar ja, je weet natuurlijk nooit hoe het zal verlopen op een wedstrijd zelf he. Van zenuwen heb ik voorlopig ook nog geen last. Ik hoop dat ik mijn hartslag rustig kan houden tot aan de start. Pi zal een heel eind met me meelopen en waarschijnlijk tegen het einde toe versnellen. Ikzelf houdt me voorlopig aan mijn planning: traag starten, rustig naar dat vlakke tempo toe, tegen het einde (laatste 2-3 km) nog wat versnellen.We zien wel. Nu: rusten, zaterdag misschien nog een kleine 20 minuutjes loslopen. Cya.

14:45 Gepost door Tom|Tom|Pi | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-11-05

Eindelijk *oef* ....

( 10 km.)(01:00:00)(AHR 156bpm)(06:00/km)(80.6 kg.)
Ja lap, had ik net een mooi berichtje gepost, crashed mijn browser toch wel zeker.

Enfin, om samen te vatten wat ik reeds geschreven had:
Vandaag een rustige 60' duurloop gedaan aan een rustig tempo. Nu: een goed gevoel; niet moe, wel voldaan; zoals het hoort dus. Komende dagen: vooral rustig aan doen, niet forceren. Na woensdag: rust.
Tactiek voor zondag:
Niet baseren op de tijd, maar op de hartslag.
Eerste 15-20 minuten: H<158bpm.
Daarna: op het gevoel, maar H<168bpm
Laatste 2-3 km, tempoversnelling, maar het kopje erbij houden.
Laatste km: Remmen los gooien :)

Voornemens:
Op tijd in bed kruipen
Gezond eten
Niet forceren
Niet te laat gaan lopen (voor 16u vertrekken), anders wordt het te donker.

Voila, dat is het. Rest mij nog te zeggen dat ik wreed content ben dat ik terug kan beginnen met de trainingen, zonder te veel belemmerd te worden door professionele verplichtingen (Griekenland - al was dat ook wel plezant) en ziektes (dat was minder plezant).

En .... Pi: Alvast bedankt voor de pompoenen!!!!

18:23 Gepost door Tom|Tom|Pi | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

05-11-05

Het Griekse avontuur loopt op zijn einde

Gisteren nog wat shopping gedaan hier in het Griekse Athene. 's Avonds nog een restaurantje meegepikt en ondertussen zit ik op de luchthaven te wachten tot ik aan boord kan gaan. Nog een kleine 20minuutjes wachten. Athene is wel een mooie stad, maar ik ben toch ook heel blij dat ik mijn vrouwke en dochtertje kan terugzien hoor. Van lopen is hier niet veel in huis gekomen. Maandag, dinsdag en woensdag toch mijn gewooonlijke trainingen afwerken. Griekse groetjes aan iedereen ;)

07:23 Gepost door Tom|Tom|Pi | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

02-11-05

In Griekenland...

Tsk, tsk, tskTot nogtoe nog geen tijd gehad om te gaan lopen. Hopelijk komt mijn conditie hier niet door in het gedrang. Heb trouwens het advies gekregen van een van de Griekse organisatoren om in ieder geval niet buiten te gaan lopen rond de Akropolis-> teveel polutie.Misschien dat ik een van de dagen naar de kust trek hier en daar een eindje ga lopen. Ik ga in ieder geval trachten tijd te maken voor een 90' rustige duurloop (deze zijn de belangrijkste trainingen). Na dit weekje Griekenland heb ik nog één week om me voor te bereiden ... t.t.z. ik heb eigenlijk nog maar drie dagen, gezien ik de dagen net vóór de wedstrijd niet meer mag lopen... Hopelijk volstaat dat, we zullen zien.

11:49 Gepost door Tom|Tom|Pi | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |